fredag 26. mars 2010

Brettebleier

Mens lillebror fremdeles var i magen, og tøybleiestashet fremdeles hovedsaklig var på planleggingsstadiet, ville jeg først og fremst bruke brettiser til han. Jeg kjøpte inn et halvt tilhengerlass brettiser fra Jysk, både hvite og lyseblå, i størrelse 70x70. Brettiser er nok det aller billigste alternativet innen tøybleier, og de kan få et godt liv som noe annet enn bleier også, når bleieperioden er over.

Personlig synes jeg det ble veldig klumpete da lillebror fremdeles var ny. Han var så liten, lårene var (tro det eller ei) relativt tynne, og brettisen ble veldig tykk og klumpete til den lille stumpen hans. Men han lå jo dønn i ro på stellebordet på den tiden, så det var mye rom for prøving og feiling på den tiden. Det skulle vise seg å komme godt med, for etterhvert som han vokste seg inn i brettisene, ble han mer og mer mark på stellebordet. Nå er han straks 6 måneder, og et sant mareritt på stellebordet når brettisen skal på. Og nå liker jeg faktisk brettisene våre veldig godt, så når han skal ha på seg en slik så gjelder det å få den på perfekt med én gang. Det er ikke rom for feilskjær. Greier jeg ikke stramme den på plass på første forsøk må jeg bare gi tapt, og starte helt på nytt. Det nytter ikke begynne etterstramme litt her, brette på nytt der... Armer og bein går som trommestikker, og han vil bare snu seg rundt på magen. Her kommer all treningen fra da han var liten og rolig godt med. For jeg har blitt en racer på å smette brettisen under stumpen hans, justere inn bredden på den delen som er mellom beina, brette den fort over foran (dette MÅ gjøres fort, ellers prøver han slite av seg den stakkars lille snoppen, han river sånn i den at jeg er sikker på at den kommer til å bli en halvmeter hvis han ikke gir seg snart!), og stramme rundt lårene og brette over vingene med en hånd, mens jeg holder på plass bleien foran. Snappien ligger klar vedsiden av stumpen hans, og ligger det an til skitarbeid tar jeg en brilletruse utenpå. Jeg synes brettisene er supre å bruke her hjemme, de er så luftige og fine, og han ligger ofte i bare brettis uten ekstra innlegg i, eller strikkabukse utenpå, hvis han har mye eksem i bleieområdet (som fort skjer når jeg glipper og får i meg noe han ikke tåler). Synes det er greit at han ikke ligger helt naken, gutter tisser som kjent langt...

Den første tiden var Nøstebarnbretten/trekantbretten den jeg brukte mest. Jeg gjorde det sånn at jeg brettet klar alle brettisene når jeg tok de ned fra tørkesnora, sånn at de var klare til bruk med en gang han skulle stelles på. Da slapp jeg begynne brette hver enkelt mens han lå på stellebordet og trengte ny bleie.


Rundt 4 måneder synes jeg trekantbretten begynte bli litt snau, og fant da konvoluttbretten. Det er en litt annen måte å brette på, og risen blir en helt annen. Denne er så stor at den passer hele bleieperioden gjennom, garantert. Som innlegg bruker jeg en halv brettis fra Sparkjøp, de er vel 40x70cm store, tror jeg. Perfekt størrelse til innlegg, ikke bare i brettebleier, men i lommebleier sammen med et bambusinnlegg, eller hva det nå enn er man foretrekker å bruke som fyll.

På forumet Tøybleier.no finnes en egen tråd med bilderike forklaringer på diverse brettemetoder. Se HER.

Lillebror var vel knappe 4 uker gammel her, så bitteliten og søt, og brettisen var brettet etter trekantbrettemetoden.

En av de tingene jeg liker aller best med brettiser er at de kun tar ett par timer å tørke på snora, og knapt nok det. Sånn sett er de veldig gunstige den første tiden når babyen bæsjer mange ganger om dagen, da kan man  både vaske, tørke og rekke bruke de samme brettisene både en og to ganger på samme dag. For oss som ikke har tørketrommel er det kun brettisene vi kan gjøre dette med. De formsydde bleiene bruker nesten et helt døgn på å tørke på snora, så der må vaskingen times og tilrettelegges sånn at vi ikke plutselig ender opp med tomme bleiehyller og nyvaska (og våte) bleier... Men, then again, de dagene sånt skjer har vi jo alltids brettisene, da! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker