torsdag 25. mars 2010

Hvorfor velge tøybleier?

Hvorfor man velger tøybleier fremfor engangsbleier kan det være flere grunner til. Miljø, økonomi og helse er vel de grunnene jeg har hørt flest bruke. Noen velger det til og med fordi de synes det er kult! For vår del startet det først som ren nysgjerrighet, og en blanding av miljø, økonomi og helse. Vi kjøpte inn noen prøvepakker fra Stellerommet og Kenguruloftet en sommerdag i 2007, og skjønte at dette her var noe for oss allerede første gang gutten hadde på seg en tøybleie.

Det ballet på seg ganske raskt, og min kjære klødde seg i hodet og kunne ikke helt se at dette her skulle være lønnsom. For det finnes utrolig mye kult på markedet, i spreke farger og kule print, og når man først finner favorittbleien, den som sitter bedre enn noen annen, er det klart man ønsker seg i flere farger. Alikevel tør jeg påstå at det ikke blir så halvgæli hvis man kjøper brukt, og legger ut egne bleier for salg etterhvert som de ikke passer. Det går opp i opp til slutt.

At det er en fordel for miljøet er vel en kjent sak. I følge Grønn Hverdag produserer et bleiebarn ca ett tonn ikke-resirkulerbart avfall. Mange av engangsbleiene er vanskelige å gjenvinne, og det kan ta så mye som 500 år før de brytes ned! Tøybleier lages av mange forskjellige typer materialer, noen mer miljøvennlige enn andre. Men selv de minst miljøvennlige tøybleiene er langt mer miljøvennlig enn en gjennomsnittlig engangsbleie. Dessuten kan man spare på tøybleiene til neste barn, og når man er ferdig med bleieperioden kan de selges videre, og dermed gjøre enda mer nytte for seg. Brettebleier kan også få et godt liv etter at tiden som bleie er forbi, de kan jo brukes til så mye!

Da vi begynte med tøybleier var helse ganske relevant også. Gutter som bruker engangsbleier har høyere temperatur i pungen enn det gutter i tøybleier har, og dette synes jeg var direkte guffent å tenke på. Det kan ha en innvirkning på fruktbarheten senere i livet, og det er en risiko vi ikke ønsker å ta. "Tenk om..". Da vi fikk lillebror skulle det derimot vise seg at helse skulle spille en langt større rolle enn det gjorde med storebror. Temperaturen i pungen var langt i fra glemt, men så er det slik at lillebror sliter med veldig mye eksem og allergier. Og han tåler rett og slett ikke engangsbleiene som finnes på markedet i dag, så det er ikke et alternativ å bruke noe sånt på han. Vi gjorde det i en liten periode, men stakkars, vi kunne se akkurat hvor bleien startet og sluttet, det så ut som han hadde på seg en slags truse av eksem. Svære kjøttkaker av væskende eksemsår, papirbleiene var direkte skadelig for huden hans. Helse spiller mye større rolle denne gangen, enn både miljø, økonomi eller noe annet. Han var innlagt for behandling av eksem i januar, og barnelegen var rasende over at avdelingen ikke hadde tøybleier å tilby han. Hvordan skal man kunne behandle noe samtidig som at han pakkes inn i noe som gjør ting verre?

Det er nok kanskje litt ekstra jobb med tøybleier, vil noen si. Det argumentet jeg hører oftest er "Jeg orker ikke vaske mer klær enn jeg allerede gjør!". Men vi er fem i familien, og vaskemaskina durer og går noen ganger i uka uansett. Jeg vasker bare to maskiner med bleier i løpet av uka, og da sammen med håndklær og annet undertøy. Jeg slipper derimot å springe ut i søpla med brukte bleier  X antall ganger om dagen, og jeg trenger aldri dra i butikken for å kjøpe bleier. Dessuten sies det at barn som bruker tøybleier har en kortere bleieperiode enn det barn med engangsbleier har, så da er det vel egentlig mindre jobb med tøybleiene på sikt. Uansett hva man velger er selvfølgelig det viktigste at man får det til å fungere for seg og sin familie, men jeg tør påstå at tøybleier er langt mer "brukervennlig" enn mange skal ha det til, vi sliter oss ikke ut på verken vask eller noe annet. Og så mye ekstra tid som vi har måttet bruke på behandling av eksem, så har engangsbleier gitt oss mye mer jobb enn det tøybleiene noen gang har gjort. For oss fungerer det 110%, og mannen min skifter tøybleier like enkelt som han skiftet engangsbleier. Selvfølgelig!  :-)

1 kommentar:

  1. Supert innlegg!

    Mens jeg leste kommenterte jeg alt det positive til gubben, som på sin side mumlet noe uforståelig, hehe. Han trengs å overtales for å si det slik, men tenker det blir bedre når vi får prøvd det ut litt jeg :-)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker