lørdag 31. juli 2010

Brettemetode: Sommerfugl/drage

Med hjelp av min straks 7 år gamle datter fikk jeg tatt en liten bildeserie da jeg brettet bleier til lillebror i dag. Speilreflekskamera var tungt, synes hun, så kvaliteten på bildene ble vel kanskje så som så. *fnis*

Denne kalles både sommerfugl og dragebretten, men ligner aller mest på en drage, synes jeg. Det er den brettemetoden vi har brukt siden lillebror var rundt 6 måneder, da han vokste ut av trekantbretten. Lillebror er  nå 10 måneder, veier 8,3 kg og er ca 70 cm lang. Dragebretten kan brukes i hele bleieperioden, man regulerer størrelsen ved å flytte innlegget lengre fremover eller bakover. Å bruke brettebleier krever litt teknikk, men dette er noe absolutt alle greier bli flinke til, bare man øver litt! Min mann lærte seg å brette bleier i sommer, og fikk til en perfekt bretting og montering på første forsøk. Han er et naturtalent, i følge seg selv. ;-)

Ok, vi begynner. Til jobben trenger jeg 2 brettiser og en snappi til å feste med. Den ene brettisen må være helt firkantet, jeg har kjøpt våre på Jysk. Snappiene koster en slikk og ingenting hos f. eks Bleieboden. Den andre brettisen bruker jeg som innlegg, men her kan man i grunnen bruke akkurat hva man føler for. Hele eller halve brettiser er fint, men også vanlige bleieinnlegg, gjerne i bambus eller hamp, for de suger så godt.

Man starter med å legge brettisen helt utbrettet på gulvet (eller annen arbeidsflate man måtte foretrekke).
Dragebretten brettes inn i hjørnene, så jeg legger brettisen med den ene spissen mot meg når jeg skal starte.


Så henter man inn hjørnene på sidene, slik at det ser ut som en drage.


Så bretter jeg ned den øverste spissen, slik at det blir en spiss trekant.

På dette tidspunktet legger jeg innlegget oppå. Jeg bretter det ganske smalt, sånn at bleien ikke blir for bred mellom beina. Innlegget legger jeg ganske langt bak, siden han er ganske liten enda. Det kan legges enda lengre bak til mindre barn, eller lengre foran/mot spissen til større barn. Her må man bare prøve seg frem for å finne hvilken størrelse som passer til sitt barn.



Nå brettes den nederste spissen opp, og sidene brettes deretter inn over innlegget.




Barnet legges oppå bleien, slik at klaffene i siden havner i passelig høyde. Brettisen hentes opp mellom beina.



Nå må man begynne jobben med å stramme, sånn at bleien sitter godt og tett rundt lårene. Løft opp barnets ben, og dra den ene klaffen vinklet litt oppover, sånn at kanten legger seg fint. Dra den godt rundt barnets hofter, og over "midtstykket". Man kan etterstappe litt hvis det blir litt slark rundt lårene, men man brettisene er ikke spesielt elastiske så man bør prøve dra med seg så mye av den som mulig for at den skal sitte tett og godt. Dra begge klaffene på samme måte, og mens man holder de fast foran på magen kan man undersøke om det trengs noen justeringer. Fest den ene siden av snappien på barnets hofte, dra den godt over til andre siden av hoften, og den nederste strekkes ut nedover i skrittet på bleien. Snappien er veldig elastisk, så den kan strekkes godt for å bidra til å holde bleien tett og godt på plass.


Og sånn ser det ut når den er ferdig. En myk og god brettisstump, perfekt og luftig på varme sommerdager!


På sommeren bruker ikke vi noen sperrelag over brettisen, annet enn hvis vi skal ut en tur. Det blir litt hyppigere bleieskift enn med andre bleier, men til gjengjeld så tørker jo brettisene på en knapp time på klessnora (enda mindre ute i sola!), så her er det ingen grunn til å spare på bleiene! Det er luftig og godt for stumpen, så dette er perfekt for de små som er litt såre også! I den verste eksemperioden lot vi lillebror ligge i brettis uten innlegg for mest mulig luft. Da slapp vi noen dam med tiss i sofaen, og stumpen fikk nesten akkurat like mye luft som om han skulle vært uten bleie. Perfekt!

2 kommentarer:

  1. Det var en enkel og grei brett, testet den på en bamse med noen av de gamle brettisene vi har her. Eneste problemet var at bamse egentlig var for liten, eller hadde litt rar fasong muligens he he.

    SvarSlett
  2. Hehe, nei, det blir vel ikke helt det samme med en bamse. Jeg kan lage en instruksjon på trekantbretten også, det er en veldig liten brettemetode som passer godt den første tiden. :-)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker