tirsdag 3. august 2010

Hvor er alle tøybleiemammaene?

På helsestasjonen der vi går har jeg enda til gode å treffe på andre mammaer som bytter tøybleier. Jeg får mange blikk, mange smil, og noen rare grimaser. De fleste kikker interessert i vår retning, når vi avdekker tøybleiestumpen og gjør klar til bleieskift. I går var vi på 10månederskontroll med lillebror, og en liten nyfødt gutt lå på stellebenken rett vedsiden av oss. Mammaen var bekymret, og visste ikke hva hun skulle gjøre med den hudløse stumpen til gutten, for nå hadde hun prøvd alt av både kjerringråd og apotekvarer for å få det til å bli bedre. Jeg kunne ikke dy meg, og hostet frem et lavt "harktøybleierkremthost". Desverre var det bare vår egen helsesøster som hørte det, og hun smilte til meg og sa at hun synes lillebror er så heldig som har tøy på stumpen, og at alle barn burde få ha det. Stumpen er tross alt dekket til av (plast)bleie 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, i gjennomsnittlig 3 år i strekk. Det høres ut som et klamt mareritt, i mine ører. Desverre finnes det lite informasjon om dette ut til foreldrene, annet enn det de selv sørger for å skaffe seg.

Tøybleier har (heldigvis) blitt trendy igjen, og hver eneste dag er det nye foreldre som bytter ut engangs med tøy. Da jeg fikk mitt første barn for 7 år siden var det ingen som snakket om tøybleier. Kikker man innom et gravidforum nå så er det sikkert som banken at det finnes en tråd i hver eneste terminklubb om hvem som skal bruke engangs og hvem som skal bruke tøy, på sine håpefulle. Det er sterke meninger begge veier, enten så elsker man det ellers så hater man det. Man har opphissede diskusjoner om tøybleier. Hvem skulle trodd?

De siste ukene har jeg grublet litt på om jeg skal prøve få til et slags informasjonskurs om tøybleier i mitt nærområde. Jeg vet at det er mange som er nysgjerrige på tøybleier, og man kan aldri få kverket nok myter. Jeg snakket litt med helsesøsteren vår om dette, i håp om å kunne samarbeide med dem. Desverre lar det seg ikke gjøre, siden det blir regnet som reklame. Hun var litt oppgitt over disse reglene, for både kontoret hennes og helsestasjonen forøvrig er nedlesset i Libero og Pamperslogoer og gratisprodukter til nybakte foreldre. Og det er liksom greit. Men å skulle holde et kurs på et helt generelt grunnlag, kun som informasjon om bruk og vask av tøybleier, en liten guide gjennom jungelen av alternativer innen tøybleier, som et miljøvennlig og helsevinnende alternativ til søpleberget av engangsbleier som vokser i rekordfart, nei det var reklame. Så da må jeg prøve komme på om det finnes en annen måte å gjøre dette på. Jeg har desverre ikke midler til å dekke leie av lokaler osv, så da må man vel bare prøve finne noen som synes at dette her er et godt tiltakt, og som kunne være interessert i å sponse et slikt infokurs. Alle gode tips på veien tas i mot med stor takk....

2 kommentarer:

  1. jeg er her!!! Enda en tøybleiemamma :) Helt enig med deg, Smula, om at det burde være mye bedre info om tøybleier ut til folk! Og å si at å holde infokurs om tøybleier er rekalme er bare tull! dette må du bare ta opp med helsestasjon igjen og ev. ta det opp videre med helsesjefen og om ikke de hører etter medadministrasjon i kommunen og politikere og avisene osv! Dette har med barnets helse å gjøre og ikke noe annet. Jeg har også lenge tenkt tanken å prøve å komme ut med mer info om tøybleier i nærmiljøet mitt men har ennå ikke kommet til å lage noe kurs eller no.

    SvarSlett
  2. Har du sjekket opp hva det koster å evt.leie lokaler da?
    Ser for meg at type sanitetsforeningen og røde kors (evt.en barnehage)kanskje kan stille med gratis lokaler, eller tar en symbolsk sum i leie..?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker