fredag 13. august 2010

Hvor mange bleier trenger man?

"Hvor mange bleier trenger vi?" Det er et spørsmål som veldig ofte dukker opp ved oppstart av tøybleiebruk. Det sies at rundt 24 bleier er nok til fulltidsbruk, men her er det så uendelig mange faktorer å ta i betraktning at man knapt kan finne en fasit. Her er noe av det man bør tenke på når man skal i gang:

1. Hvor ofte gidder du vaske?

Det er ikke særlig lønnsomt eller miljøvennlig å vaske hver dag. Har man både vaskemaskin og tørketrommel greier man seg med et minimum bleier. Litt avhengig av barnets alder, kan man greie seg med rundt 7-8 bleier, hvis man vasker og tørker hver dag. På en annen side vil vinninga fort gå opp i spinninga, det er ikke akkurat gratis å vaske/tromle tøy heller - spesielt ikke daglig. Da er det nok på sikt mer lønnsomt å kjøpe inn flere bleier, og heller vaske sjeldnere. Vi har ikke tørketrommel, så vår personlige smertegrense, og absolutte minimum av bleier, er rundt 12 stk. Da går det akkurat rundt med vask og tørk. Er det sol og deilig tørkevær går selvfølgelig rulleringa raskere, men i Norge er det desverre slik at vi har forholdsvis lite sol og gode tørketemperaturer i forhold til andre værtyper. Mitt tips er altså derfor å investere i flere bleier, slik at man slipper så mange ekstra vask i uken.

2. Har du tørketrommel?

Har man tørketrommel går rulleringen raskere. Bleier kan vaskes og tørkes samme dag, og man kan greie seg med litt færre bleier enn om man må tørke på snor. Ikke alle bleier bør tørkes i tørketrommel heller, men de bleiene og innleggene som gjerne tørker senest på snor tåler som regel fint tørketrommel. Bare vær obs på at myke, fluffy bleier har sin pris: Tørketromling er hardt for fibrene i tøyet, og vil på sikt slite ut bleiene mye raskere enn om man tørker på snor. Vi har planer om å kjøpe oss tørketrommel til høsten, men kommer nok til å fortsette tørke bleier på snor, bortsett fra i nødsfall. Ikke bare for slitasjen sin del, men også fordi vi ønsker holde oss mest mulig over på den miljøvennlige siden.


3. Skal barnet bruke tøybleier på natt også?

Dersom barnet skal bruke tøy hele døgnet bør man som regel ha egne nattbleier. Disse skal brukes i mange timer sammenhengende, så formsydd med ull/alpakka er det mest luftige alternativet også på natt. Vasker og tørker man hver dag kan man forsåvidt, i teorien, greie seg med 1 nattbleie, men et minimum må nesten være 2, selv for de som velger vaske så ofte. Ser for meg stresset det må være om man ikke har rukket vaske i tide, slik at det ikke finnes noen tørr nattbleie når barnet skal legge seg. Her er vårt personlige minimum 4, og da må jeg vaske hvertfall annenhver dag hvis det skal gå. Siden jeg helst vasker med ca 4 dagers mellomrom har vi pr. i dag 9 nattbleier i rotasjon. Men som nevnt over her så har vi heller valgt å investere i flere bleier, heller enn å vaske ofte.

4. Hva slags type bleier tenker du ha?

Hvilke bleieløsninger man velger kan ha mye å si for hvor mange bleier man trenger. Bruker man brettebleier, som koster ca ingenting, bør man helst ha en god del. Jeg tror vi har rundt 35 stk. Når vi bruker brettisene så brukes de gjerne både som bleie og innlegg i bleien, derfor går det dobbelt opp. Vi kjøpte de til den første tiden etter fødsel, da det var veldig hyppige bleieskift. Fordelen med disse er jo at de tørker greit på en liten time på snor. Velger man Alt i ett (AIE) og ikke har tørketrommel så må man beregne litt ekstra tørketid siden innleggene er integrert i bleien. Da er det nok greit å ha hvertfall en dag ekstra med bleier, mens man venter på at resten skal tørke. Lommebleier eller Alt i 2 (AI2) tørker raskere fordi bleie og innlegg får tørke hver for seg, så da trenger man ikke nødvendigvis like mange. Hvis man regner ca 4 bleier pr. dag pluss nattbleie, kan man regne seg frem til hvor mange man bør ha ift. hvor ofte man gidder vaske. Med 10 bleier bør man vaske hver dag. Med 15, annenhver.


5. Hvor mye penger har du tenkt til å bruke på dette?

Hvor mye man velger legge i dette er opp til hver enkelt. For noen er tøybleier en mulighet til å gjøre bleieperioden billigst mulig. Brettebleier og ullbukser er helt klart den billigste måten å komme seg gjennom denne på. Som jeg skrev over her bør man ha en del brettiser fordi det gjerne går dobbelt opp når man bruker det som både bleie og innlegg, men velger man denne løsningen kan man koste på seg en pakke eller to ekstra. På Jysk er de svært billige, og kvaliteten er god. 70x70 er en fin størrelse på brettebleier, og har du mellom 30 og 40 stk så greier du deg fint uten å måtte vaske mer enn ca hver andre eller tredje dag. Den enkleste type tøybleier må være AIE. Disse er imidlertid ikke så billige, men hvis økonomi ikke er noe hinder kan man fleske til å kjøpe inn f.eks 2 x pakkeløsninger på Bum Genius AIE one size (ca 2600,- pakken), så har man 24 bleier som kan brukes fra start til slutt i bleieperioden, uten at man trenger noen flere bleier. Jeg tror at uansett hva man velger så vil det på sikt bli billigere med noen flere bleier, enn å vaske hyppigere. Kjøper man i tillegg brukt så kan man få tak i kjempefine bleier til halve prisen av hva de koster nytt.Å kjøpe brukt er både miljøvennlig og økonomisk. 

6: Hvor gammelt er barnet?

Barnets alder har selvfølgelig en betydning. Lillebror trengte ny bleie langt oftere som nyfødt, enn han gjør nå som 10 måneder. Den første tiden har barnet gjerne avføring 8 ganger i døgnet ++, i tillegg til tissebleier. Skal man ikke vaske seg ihjel er det veldig greit å ha en del bleier å gå på. For vår del ligger vi  på rundt 4 bleier i døgnet pr. idag (inkl. nattbleie), fordi lillebror gjør unna mye på do. Helt nyfødte som gjerne trenger ren bleie ett par ganger i løpet av natten har ingen behov for egne nattbleier, da kan man heller kjøpe inn ett par ekstra "dagbleier". Er barnet såpass stor at det ikke har behov for bleieskift på natten, og har relativt regelmessige bleieskift i løpet av dagen klarer man seg med litt færre bleier.


Så konklusjonen må være noe som at: Har du tørketrommel og er forberedt på å vaske litt ofte kan du greie deg med rundt 12 bleier (inkl. nattbleier). Synes du at det er fint å slippe unna med vask ca hver 3. dag kan du greie deg med rundt 24 bleier. Er du enda latere, og mangler annen tørkemulighet enn på snor så er livet ganske behagelig med rundt 34 bleier. Det aller beste er å prøve seg frem, finne ut hvor mange bleier som går med pr. dag i snitt, og regne seg frem til hvor mange bleier man må ha for å kunne vaske hvilke dager. Alle barn er forskjellige, noen trenger hyppigere skift enn andre, noen kombinerer kanskje med engangsbleier (definitivt den dyreste varianten av dem alle), noen vasker bleier litt hist og her med håndklær og undertøy, mens andre fyller en hel maskin med bare bleier 1 gang i uka. Hvilken type du er, er det bare du som vet. Håper alikevel jeg har kommet med noen svar som kan hjelpe på vei i jakten på deres smertegrense hva antall bleier angår. Lykke til!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker