fredag 20. august 2010

Lanolin + tiss = såpe

Jeg kom over denne på tøybleier.no, og synes den var så spennende. Her ser man altså den kjemiske formelen for at urin + lanolin = såpe. Så til alle tvilere der ute, ta en titt her:

Lanolin består af en masse forskellige fedtsyrer, som hænger sammen ved hjælp af estergrupper. Den kemiske struktur for estergrupper ser således ud (R = resten af fedtmolekylet):Den interessante del i forbindelse med denne reaktion er C=O.

Urea også kaldet urinstof eller carbamid) er det stof i urin, som giver lugten af ammoniak. Den kemiske struktur for urea ser således ud:

Det er NH2 grupperne (amidgrupperne), der kan omdannes til ammoniak, men som også kan binde sig til estergruppen på lanolin.
Når urea og lanolin reagerer med hinanden fraspaltes O fra estergruppen i lanolinen og de 2 H'er fra en amidgruppe på ureaen. Derved bliver der skabt en binding mellem C'et i esteren og N'et i amiden:

Denne reaktion sker 2 gange for at få bundet begge amidgrupper.

Når bleen bare ligger og er våd af urin, sker der i stedet en reaktion mellem urea og vand, hvorved der bliver dannet ammoniak (NH3):Jeg håber, at det var forståeligt og ikke alt for kemivolapykket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker