søndag 15. august 2010

Lukter tøybleiene?

Fra tid til annen hender det at bleiene ikke akkurat lukter duggfriskt når de er nyvaska. Det kan være flere årsaker til det. En ting som er helt sikkert er at rene tøybleier skal lukte akkurat sånn som alt annet rent tøy. Gjør det ikke det så finnes det håp!

 En av de største synderene innen stank er bakterier og såperester. Det er viktig å bruke en minimal mengde med såpe når man skal vaske bleier. Selv ved helt full maskin bør man ikke bruke mer enn halve mengden av hva man ellers gjør. For å bevare tøybleiene best mulig bør man styre unna vaskepulver, og heller bruke flytende vaskemiddel. Pulver har  dessuten en tendens til å sette seg mer i bleiene enn det flytende har, slik at det blir vanskelig å få skylt de helt rene etter vask. Noen stoffer er verre enn andre også, f. eks så har mikrofiber en lei tendens til å lukte fort hvis man ikke er nøye med skyllinga.

Det første man kan gjøre hvis man synes at bleiene lukter litt, er å kjøre en ekstra skylling både før og etter vask. Mange pleier kjøre en kald skylling før hovedvasken, særlig hvis det går en del dager i mellom hver gang man vasker. Den kalde skyllinga bidrar til å fjerne bakterier som har godgjort seg i bleiene mens de har ligget og ventet på vask. Men om man er litt for generøs med såpa bør man vurdere om en skylling etter hovedvasken kan være lurt også. Det trenger ikke være verken varmt eller langvarig, bare en kald skylling for å sikre  at alle såperester er borte.

Om man skyller og skyller til ingen nytte så er det nok ikke såperester som gjør at det lukter. En real kokvask gjør seg godt i ny og ne. Jeg har også hørt om de som legger innlegg og bleier en dag i fryseren, det er få bakterier som overlever den slags. :-)

Dersom du har forsøkt "alt", til ingen nytte, så bør du nok strippe bleiene. Her er tøybleier.no sin oppskrift på vellykket stripping (jeg beklager på forhånd til de som har googlet stripping og havnet i tøybleiebloggen min. *fnis* ):

Slik stripper du bleiene:


  • Vask bleiene rene som vanlig. Du kan gjerne kjøre et kort program om du har det på maskinen
  • Så setter du på vanlig lang program med forvask.
  • I forvask-kammeraet tar du 1-2 ss natron som reagerer med såpe og nøytraliserer det
  • Hovedvask kjøres uten noe vaskemiddel på 90-95 gr (ev. minst 60 gr)
  • I siste skyllevannet tar du 1-2 ss edikk som nøytraliserer rester av natron.

Man bør være forsiktig med for mye eddik i tøybleievasken, siden eddik sliter veldig på strikkene i bleiene. Jeg vet at mange bruker eddik i vaskemaskina istedenfor tøymykner, men ingen av delene bør brukes sammen med tøybleier. Bleiestripping er uansett ikke noe man normalt sett trenger gjøre så veldig ofte, så bleiene skal fint tåle en sjelden runde i maskina med en skvett eddik. Vi har til dags dato enda ikke strippet noen av våre bleier, men er nøye med å ta ekstra skyllinger når jeg føler det trengs.
 
Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker