onsdag 18. august 2010

Tøybleier i barnehage?

Av en eller annen grunn er det noen barnehager som setter seg litt på bakbeina når det blir snakk om tøybleier. Mange foreldre føler de må forberede seg på å forsvare tøybleiene, og stiller i barnehagen klar til å holde kurs i (tøy)bleieskift. Argumenter som "hygiene" og "tidkrevende" blir brukt mot tøybleier, men det er helt uten grunn. Som forelder kan man i stor grad tilrettelegge, og for barnehagens del spiller det ingen rolle om de skifter en tøybleie eller om de skifter en engangsbleie. De skal ikke ta jobben med verken vask eller bretting/stapping uansett, dessuten slipper de i tillegg å gå ut i søpla med bleien etterpå. Sånn sett sparer de jo tid med tøybleiene.

At tøybleier skal være mindre hygieniske enn engangsbleier, stemmer heller ikke. Har man en tøybleie med avføring i så vippes denne i do. Bleien som legges i våtposen inneholder da bare tiss. I all den tid det bare er "dagsferske" bleier i våtposen så lukter det ingenting. Med engangsbleiene pakkes svineriet pent inn i selve bleien. Ofte får bleiene ligge og godgjøre seg sammen i ei bøtte før det bæres ut også. Man får gå ut i fra at de ansatte bruker hansker/vasker seg god med desinfiserende såpe etter bleieskift uansett, så jeg kan virkelig ikke se hvor hygienen skal svikte for bleien sin del. Da er det vel helst andre ledd som svikter...

Å tilrettelegge bleiebruken for barnehagen kan f. eks bety at man bare bruker "idiotsikre" bleier, som Alt i ett, eller at man stapper klar lommebleier med alt av innlegg, og legger rispapiret ferdig i bleien. Da er det bare for de ansatte å sette bleien rett på barnet, uten mer styr eller forberedelser. Våtposen henges på barnets knagg, enten inne på toalettet, eller i garderoben. Noen synes det er ok å kaste avføringen i do, mens andre bare pakker den inn i bleien og legger hele sulamitten i bleieposen. Hvis man ønsker at barnet skal bruke tøy også i barnehagen så er det nok greit å være litt fleksibel på dette området, selv om det ikke er kjempemorsomt med den slags overraskelser  når man kommer hjem. Jeg ville nok i første omgang krevet at de kvittet seg med avføringa før de pakka sammen posen, særlig mtp hygiene. Disse bleiene skal tross alt ikke ut i søpla til slutt. Men som sagt, det er nok greit å være litt fleksibel her, hvis de setter seg på bakbeina. 

Hvor mange bleier man trenger til barnehagebruk er nok litt individuelt. Du kan fint greie deg med det samme antallet du har til et barn som bare er hjemme, så lenge du har samme intervall mellom vaskingen som tidligere. Det er jo samme antallet bleier som brukes, bare at de brukes i barnehagen istedenfor hjemme. Noen synes det er greit å ha et eget sett barnehagebleier, og et eget sett hjemmebleier. Det kommer nok også litt an på hva slags bleier man har fra før. Bruker man f. eks kun brettebleier på barnet, så bør man nok vurdere gå til innkjøp av noe som er litt enklere å bruke for travle barnehageansatte. Har man bare lommebleier og AIE/AI2 så kan man fint greie seg med det man har. En annen ting man må tenke på er om man skal ta med dagens forsyning med bleier hver dag, eller om man vil fylle opp hylla ett par ganger i uka. Bleieposen bør nok uansett få bli med hjem hver dag. Skal man ha bleier liggende i barnehagen så er det nok greit å ha 12-13 bleier mer enn man ellers ville ha hatt, slik at det er flere bleier i rotasjon.

Det er desverre slik at det ofte byttes bleie til faste tider i barnehagen, og kanskje ikke så mye etter behov. Da storebror brukte bleier var bleien ofte så tung at den sagget mellom knærne på han, 3-4 timer etter forrige bleieskift. Han tisset mye, og trengte bleieskift ofte. En tøybleie inneholder ikke superabsorbenter slik engangsbleier gjør, og kan bare holde så mye. Det VIL bli lekkasje på ett eller annet tidspunkt. Derfor er det lurt å legge inn litt ekstra innlegg i bleien, slik at den vil holde litt lengre enn normalt. Selvfølgelig bør man aller helst oppfordre de ansatte til å skifte når bleien virker våt, heller enn når klokka tilsier at det er på tide. Men det er desverre sånn i barnehager med mange barn, at tiden ikke alltid strekker helt til... da er det greit med en lite buffer.

Jeg synes Muksut AIE er supersmarte, for de har i tillegg til et fastsydd innlegg, også en ekstra lomme med plass til innlegg. Man kan enten legge det fastsydde innlegget inn i den lomma, eller fylle på med noe annet. Muksut har dessuten veldig nett og fin passform, og bygger ikke stort mer enn en engangsbleie gjør.
Et annet populært merke er selvfølgelig BumGenius, der får du både AIE og lommebleier, og hos Bleieboden selger de denne i billige bleiepakker med 6 eller 12 bleier. Supert til barnehagebruk!
Helt til sist er det viktig å huske på at en offentlig barnehage faktisk ikke kan nekte å bruke tøybleiene, uten at det ligger ordentlig gode og realistiske argumenter til grunn. De nevnt over her er ikke gode og realistiske argumenter, men argumenter basert på uvitenhet og myter. Hvis man som forelder er villig til å tilrettelegge og være fleksibel, så bør man kunne forvente det samme fra barnehagen også. :-)

Fortell gjerne om gode og dårlige erfaringer du har gjort deg med tøybleier i barnehagen!

4 kommentarer:

 1. Hei, jeg vil sy tøybleier til sønnen min selv, men hvor får jeg tak i PUL stoff? hadde blitt veldig glad for svar:)

  Synne

  SvarSlett
 2. Hei Synne! Jeg har handlet mye hos lykkedragen.no, der er det masse fine print å velge mellom. :-)

  SvarSlett
 3. Jeg jobber i barnehage på en småbarns avdeling og der har vi et barn som bruker tøybleier. Så til alle som jobber i barnehage: Det er ingen grunn å sette seg på bakbeina ;-)

  SvarSlett
 4. Godt å høre at det finnes positive barnehageansatte også! Sånt liker vi! :-D

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker