lørdag 21. august 2010

Ukens blogger

Da jeg logget meg på i dag lå det en kommentar her om at jeg er valgt til ukens blogger hos Grønn og skjønn denne uka. I den anledning tenkte jeg skrive et lite innlegg om miljø, og hva vi gjør for å ta vare på jorda vår.

I barnehagen vår er de opptatt av miljø, og de er en såkalt Miljøfyrtårnsertifisert barnehage. På en lapp i garderoben henger det et lite hefte, der det blant annet står noe sånt som at ingen kan gjøre alt, men at alle kan gjøre litt. Mange bekker små, osv. Det fikk meg til å tenke på hva vi egentlig gjør for miljøet? Jeg vet at vi kan bli bedre på mange områder, men samtidig så tror jeg ikke vi har grunn til å ha så veldig dårlig samvittighet heller.


F. eks har vi brukt tøybleier på 2 av våre 3 barn, og spart miljøet for sikkert ett par tonn med avfall som ikke er bare, bare å få brutt ned. Mange sier at de ikke tror at tøybleier er så mye mer miljøvennlig fordi bleiene krever mye energi på blant annet gjentatte vask, men her kommer det nok litt an på hvordan man gjør det. Som Tina fra Bleieboden så kjekt sa det (noe i den duren): Man hører sjelden om folk som bruker engangsglass, engangsfat og engangsbestikk fordi vaskinga er en så stor miljøsynder... Vi fyller alltid hver vaskemaskin så mye som den kan fylles, og tørker klærne på tørkesnor etterpå. Her har vi en del å gå på, føler jeg. Av materialer foretrekker jeg først og fremst bambus, og det må vel ligge ganske så på toppen over miljøvennlige materialer. Til storebror brukte vi bare bleier med PUL, men til lillebror bruker har vi hovedsaklig  naturlige materialer fra innerst til ytterst. Først og fremst pga den sarte huden hans, men det er jo like fullt en miljøgevinst det og.

Når jeg er i butikken prøver jeg styre unna ting med mye emballasje. Altså, kjøtt må jo nesten pakkes inn, men plastikk rundt paprikaen eller agurken min synes jeg er unødvendig. Det utgjør jo ingen stor forskjell sånn egentlig, men alle monner drar... Vi kunne glatt ha kuttet ned på kjøttet, vi spiser veldig mye av det. Jeg er ikke alltid så flink til å huske på kortreist mat, så det kan vi bli flinkere til. Når vi har handlet ferdig har jeg i 99% av gangene med meg bærenett. Dette er noe jeg har startet med det siste året, så jeg skal ikke skryte alt for mye. Men det er bare en vanesak, og jeg har alltid to nett liggende i ei lomme på vogna (som jeg jo alltid har med meg uansett), så de gangene vi må kjøpe med oss plastposer er de gangene vi har handlet mer enn bærenettene våre rommer. Jeg har strikket noen bærenett også, mulighetene er jo uendelige! Prøver velge økologisk når det lar seg gjøre, men synes ofte det er dårlig utvalg - og jeg tyr derfor til de "vanlige" produktene. Jeg betaler gjerne noen kroner mer for økologisk, rett og slett fordi samvittigheten kjennes lettere da. Kjøper stort sett alltid svanemerket, såfremt det er et alternativ.

Vi har byttet ut det gamle vraket av en bil vi hadde, med en nyere og litt mer miljøvennlig. Denne spyr ikke ut svart eksos, bruker langt mindre på mila, og er generelt bedre på alle måter enn vår gamle. I varmere årstider er det dessuten muligheter til å la bilen få stå, og jeg kan gå for å hente ungene på skole og i barnehage, istedenfor å kjøre.

Forrige høst fikk vi oss varmepumpe, selv om fokuset her overhodet ikke var fra et miljsynspunkt, heller økonomiske fordeler og egen bekvemmelighet.

En ting jeg vet at jeg kunne blitt myye flinkere til er å slutte handle så mye på nett. Mesteparten av det jeg bestiller kommer fryktelig langveisfra også, men sånn er det jo når utvalget her jeg bor er så dårlig. Det er dessuten billigere å bestille f. eks bleiestæsj fra USA, så da vinner økonomi over miljø. Det jeg imidlertid alltid gjør er å pakke inn egne pakker i gråpapir, når jeg skal sende noe i posten. Føler jo det bøter litt på, da...
Gjenbruk er vi flinke til, og selger/gir bort ting vi ikke bruker mer, fremfor å kaste det. Vi kildesorterer alt avfall, og panter alltid flaskene våre.
Vi slår av lysene i de rommene vi ikke befinner oss i, og mannen har satt inn sensor på det rommet i huset vi sliter mest med å huske på å slukke etter oss, nemlig doen. Så etter 2 minutter uten bevegelse der inne, slukker lyset. Likledes slår det seg på når man går inn dit. Veldig kjekt egentlig, jeg ønsker meg sånn i flere rom. Økonomisk er det også.

Vi har sparedusj på badet, og prøver gjøre sånn at flere dusjer sammen. F. eks tar vi alle tre ungene i en smekk, og det hender jo fra tid til annen at vi voksne tar oss en dusj sammen også. Uten at miljøet står så veldig i fokus akkurat da... ;-)
Det var det jeg kom på i farta, men vil veldig gjerne høre hva  dere gjør for miljøet, og om dere har noen tanke om hva dere kan bli flinkere til.  Jeg er helt sikker på at de aller fleste egentlig gjør en hel del som er mer eller mindre gunstig for miljøet, så få høre nå da! Og kom med ditt beste miljøtips! Det er aldri for sent å begynne ta vare på jorden vår, jeg synes det er leit å skulle overlate den i dårlig stand til kommende generasjoner. Jeg er langt i fra perfekt, men liker å tro at det lille jeg gjør kanskje hjelper litt på. Hvis alle tenker sånn er vi et godt stykke på vei.

5 kommentarer:

 1. Jeg tenker som regel: Jo mindre tilsetningsstoffer, dess mer miljøvennlig og også snillere for kroppen! Tipset/tankegangen bruker jeg både når det gjelder mat, kosmetikk og hudpleie, samt f eks rengjøringsmidler til hjemmet. Derfor kjøper jeg mye av Neutral eller Coop änglamark sine produkter og tenker at det gjør en innsats mot en mer miljøvennlig levemåte :) Ellers skrur også vi av lys i rom vi ikke bruker, vi har ikke unødvendig mye varme på, og vi kjøper mye ferskvarer fremfor ferdigprodukter. Mindre emballasje, bedre for kropp og miljø :) I tillegg har jeg utdannet meg i retning miljø og har derfor en jobb der jeg bidrar :)

  SvarSlett
 2. Takk for inspirerende innlegg :) Selv har vi ikke barn, men tøybleier skal helt klart prøves dersom det skulle dukke opp en junior en gang.

  Mitt største bidrag til miljøet er nok at jeg ikke spiser kjøtt og minimalt med egg og melkeprodukter. Som en konsekvens av det spiser også samboeren min veldig lite kjøtt, og husdyrindustrien er vistnok den største synderen når det kommer til co2 utslipp. Sånn ellers er vi flinke på å kildesortere, pante, slå av lys og kjøre minst mulig bil. Også kjøper vi miljøvennlige rengjøringsmidler fra Sanabona og Ecover i tillegg til at vi kjøper økologisk når vi har råd. Forhåpentligvis blir det en nyere og litt mer miljøvennlig bil om ikke så lenge også :)

  SvarSlett
 3. Det varmer et øko-hjerte å lese slike innlegg. :)

  SvarSlett
 4. bruker nett til frukt og grønt, istedet for å bruke plastposer. Har en pose med 5 nett som henger på et av handlenettene mine. Kjøper helst økologisk til magen, svanemerket til huset og minst mulig kjemikalier til huden. Og tøybleiene som kommer i hus kommer ikke bare til å være nye.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker