mandag 22. november 2010

Alternative vaskemidler

For en stund tilbake kjøpte jeg Crunchy clean hos eddabedda.com, til å bruke på tøybleievasken istedenfor flytende vaskemiddel. Vi bruker Blenda sensitiv til vanlig, og har vært veldig fornøyd med det, men likte hele tanken bak Crunchy Clean, og fordi det er uten enzymer, blekemidler og parfyme.

Crunchy Clean er jo pulver, men det er naturlig og basert på mineraler så det etterlater ingen rester verken i bleier eller vaskemaskin. Høres fin-fint ut, eller hva? Jeg valgte  "Monkey farts" som duft, og den lukter jo rett og slett bare godteri! Nam!

Nå har jeg rukket vaske bleiene med dette ett par ganger, og har gjort meg opp noen tanker rundt dette. Det er jo sånn at noe som er helt naturlig, og uten blekemidler, ikke akkurat får flekker til å forsvinne som ved et trylleslag. Derimot har bleiene blitt grå og stygge, og flekkene nesten forsterket. De er rene, men ser absolutt ikke sånn ut. Den gode duften finner man kun i posen med pulveret, når vasken er ferdig lukter det absolutt nada. Må ærlig innrømme at jeg mildt sagt er temmelig skuffet over dette produktet. Hadde regnet med at bleiene ikke ville være kritthvite etter vask pga manglende blekemidler, men hadde overhode ikke sett for meg at de skulle bli så sinnsykt grå allerede etter første vask. Vask nummer 2 hjalp ikke akkurat på den heller. For min del så synes jeg ikke det hjelper at det vasker rent når det fremdeles ser skittent og stygt ut. At det ikke lukter noe er ikke noe problem for meg, for det lukter ikke noe når vi vasker bleiene med vårt vanlige vaskemiddel heller. Men da skjønner jeg ikke helt hvorfor vaskemidlet lukter godtebutikk heller? Hva er vitsen med at det lukter godt nedi posen med pulver, når man ikke engang kan spore lukten på det rene tøyet? Jeg doblet endatil dosen i forrige vask, i håp om at noe av lukten skulle sitte igjen i bleiene. Ingen forskjell.

Sånn som jeg ser det så fungerer dette på samme måte som vaskenøtter, eneste forskjellen er at vaskenøtter kan brukes flere ganger. Om det ikke er mer miljøvennlig, så er det i hvertfall et billigere alternativ med nøttene. Kan tenke meg at Crunchy clean er et bra alternativ til de som tviler litt på at nøtter faktisk kan få klær rene, og som trenger "tryggheten" ved å fylle vaskemiddel i kammeret på maskinen. Har man forventninger om velduftende og synlig rent tøy så bør man i grunnen bare fortsette bruke vanlig flytende vaskemiddel til bleievasken sin. Det lukter ikke nevneverdig mye av bleiene etter at jeg har brukt Blenda sensistiv heller, men da rekker jeg hvertfall ikke få opp forhåpningene av velduftende vaskemiddel før jeg doserer det i kammeret. Det er også greit å nevne at jeg bruker flekkfjerningssåpe på flekkete bleier før jeg legger de i våtposen, så alt ligger til rette for at bleiene skal bli ganske mye renere enn de så ut etter bleievask med Crunchy Clean. I flytende vaskemiddel er det ikke zeolitter (blekemiddel), men noe må det være siden bleiene i det minste fortsetter å være hvite etter vask. Det står til og med at Crunchy clean egner seg til flekkfjerning, men hvordan det skal gå for seg har jeg enda tilgode å se. Please enlighten me...

Jeg kjøpte selvfølgelig den store posen med pulver, bare for sikkerhets skyld. Jauda. Neste bleievask blir vasket med min kjære Blenda sensistiv.

2 kommentarer:

 1. kjipt at du har kjøpt en stor pose da. Men bra at jeg informert nok til å ikke kjøpe det nå. Har fundert på det en stund. Vurderer fortsatt det oxygenvaskemiddelgreia man kan bruke til stripping...

  SvarSlett
 2. Vet du om du har hardt eller bløtt (er det det man kaller det på norsk? Soft på engelsk) vann?

  Så vidt jeg har skjønt det passer mange av de mindre vaskemiddelmerkene fra USA(gjerne tiltenkt tøybleier) til hardt vann, som er det vanligste i USA. Her i Norge er det imidlertid mest vanlig med bløtt vann, og mange av disse vaskemidlene virker da ikke like bra.

  Jeg har ikke kjøpt Crunchy Clean eller lignende nettopp av den grunnen, da jeg vet vi har bløtt vann. Hvis jeg bodde i huset der jeg vokste opp hadde jeg nok kunne prøve, der var det veldig hardt vann.

  Har en pose med den oxygen bleach greia til CC da, som jeg ikke har prøvd enda, men tror det er annerledes enn selve vaskemidlene.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker