fredag 14. januar 2011

Bleieutslett

I dag kom jeg over en artikkel på Doktor Online, som sto under deres kategori "Helseleksikon". Det handlet om bleieutslett, og jeg må si jeg ble litt paff da jeg nederst i artikkelen kunne lese følgende:

(...)
Barn som bruker papirbleier får sjeldnere bleieutslett enn barn som bruker tøybleier. For å forhindre utslett, bør bleien skiftes regelmessig. I tillegg bør man bruke en av de mange dertil egnede kremene som finnes på markedet, både fete og sinkholdige kremer er bra. Ideelt sett bør spedbarn være så mye som mulig uten bleie,Hvor har de hentet sine fakta fra? Hele det siste avsnittet er jo fullstendig selvmotsigende også, jeg måtte lese det 3 ganger for å få med meg alt. Jeg synes det er urovekkende at de som skal være en stor og profesjonell nettside, drevet av helsepersonell, går ut med en såpass bastant uttalelse. De viser ikke til noen form for dokumentasjon for å støtte uttalelsen heller, og jeg kjenner at jeg blir både skuffet og lattermild på en gang. Hvis man lever i den villfarelse at tøybleier er plaskvåte innlegg med plastsnipp, sånn som for 30-40 år siden, så ok.

Det finnes mange typer tøybleier, og det er lite som boter så godt på en så stump som brettebleie eller formsydd bleie uten sperrelag. Man trenger faktisk ikke salver engang. Lillebror er svært plaget av eksem, også i bleieområdet. Bleieeksem må ikke forveksles med bleieutslett, det er noe helt annet. Men han er altså veldig plaget av eksem, og da vi var innlagt på sykehuset for behandling av infisert eksem i januar i fjor så hadde han engangsbleier på seg. Legen på avdelingen var mildt sagt opprørt over at de ikke hadde noe annet å tilby han, for hver gang vi skiftet bleier på han så det ut som han hadde på seg en rød truse. Illrødt, vablete, og selvfølgelig veldig, veldig vondt. Bleieutslett, uten tvil. Han tåler rett og slett ikke engangsbleier, så det er ikke et alternativ for oss selv på lange reiser. Når eksemet blusser oss er det brettebleier og hyppige bleieskift som sørger for å gi huden masse luft og ro til å hele seg. Javisst kjennes tøybleier fuktigere ut enn engangsbleier, for tøybleier inneholder ikke superabsorbenter og andre kjemikalier sånn som engangsbleiene gjør. Men faren med engangsbleier er at de kan trekke alt for mye fukt bort fra huden, også den fukten som huden naturlig trenger for å ikke bli tørr og ødelagt. Man er nok særlig utsatt for akkurat dette hvis man i utgangspunktet har antydning til atopisk hud. Samtidig vet jeg at de aller fleste jeg kjenner, ,som bruker engangsbleier på sine barn, gjerne bruker salver som forebyggende. Jeg personlig synes ikke det er noe særlig, det aller beste for huden er jo selvfølgelig at man ikke driver og smører den inn hele tiden. I nødstilfeller er det så klart godt at det finnes gode kremer som f. eks Inotyol, men å bruke sinksalve etc til hvert bleieskift kan jeg ikke tenke meg er særlig gunstig for huden. Hvordan skal man gi huden mest mulig luft når man sauser stumpen inn i fete kremer? Om man føler at man er nødt til å gjøre det for å forhindre bleieutslett så kunne det kanskje vært en idé å prøve tøybleier? For min erfaring er nemlig tvert i mot det Doktor Online påstår; Barn som bruker tøybleier får sjeldnere bleieutslett enn barn som bruker engangsbleier.

Hva er din erfaring? 

6 kommentarer:

 1. Vi har ikke hatt problemer med hverken det ene eller det andre. Men jeg ser, at hvis gutten er litt rød, så fikser et par skift med formsydd det! Har du skrevet noen tilbakemelding til Dr. Online? Hvis du ikke har gjort det, så syntes jeg du bør gjøre det!

  SvarSlett
 2. Jeg har den samme erfaringen som deg. Etter at vi begynte med tøybleier, er snuppa mye mindre plaget av rødhet og irritasjon i bleieområdet. Og blir hun det nå, så går det som regel over iløpet av en dag med formsydde.

  SvarSlett
 3. Da har i alle fall jeg sendt en mail.

  SvarSlett
 4. Vi har nesten bare brukt tøybleier på vesla på 3 måneder, og har aldri smurt stumpen inn med noe salver eller kremer. Behovet har rett og slett ikke vært der.

  SvarSlett
 5. jeg aner ikke hvor ofte papirbleieunger har bleieutslett, og aner ikke hvor ofte knerten ville hatt det om vi brukte papir, men han har i alle fall ikke unormalt mye bleieutslett denne gutten nei. når vi bare fikk avvent ham fra bæsjebleier da, han har så sensitiv hud at han ble rød straks han gjorde noe slikt, og to ganger fikk han sopp i det.

  Men vi fikk jo begge ganger høre av helsestasjon/apotek at det var bra vi hadde luftige tøybleier på ham, det ville hjelpe!

  SvarSlett
 6. Har fått samme påstanden midt i fleisen av barnelege og helsesøster på helsestasjonen ifb med kontroller av snuppa, og de hadde heller ikke belegg for påstanden annet enn at "det var det de hadde hørt"...

  Jeg brukte kun tøybleier på snuppa mi, eldstemann brukte jeg papirbleier på. Den som var mest plaget med utslett var han med papirbleiene, snuppa har hatt sår stump én gang mens hun brukte tøybleier...

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker