Jeg har laget en liten oversikt om Tøybleier fra A til Å. Om du liker den vil jeg gjerne at du linker til meg, heller enn å klippe og lime den inn i din egen blogg. Ser du noe du synes mangler så tar jeg i mot tips i kommentarfeltet! :-D
A
Alt i ett - En bleie som ikke trenger ekstra innlegg eller seperat sperrelag. Den har rett og slett alt i ett. Veldig enkel i bruk, og er det nærmeste man kommer en engangsbleie, bortsett fra at den ikke skal kastes når den er skitten.
Alt i to - En bleie ikke ulik den nevnt over, bare med kneppbare innlegg istedenfor fastsydde. Tørker som regel raskere enn AIE.
Alpakka - Se sperrelag.
Ammeinnlegg - Man kan også få ammeinnlegg i tøy, med absorberende kjerne og sperrelag. Disse vaskes på lik linje med tøybleiene, istedenfor å kaste de etter bruk. Et økonomisk alternativ.
Avfall - Tøybleier produserer langt mindre avfall enn engangsbleier gjør. Selv etter et langt og lykkelig liv som tøybleie/innlegg/brettis eller lignende, kan bleien få nytt liv som noe annet etterpå, ved litt enkel omsøm. De fleste tøybleier selges med svært lite emballasje i tillegg, så det er god plass til annet søppel i søplekassa når man bruker tøybleier istedenfor engangsbleier.
B
Barnehage - Det er ikke noe problem å bruke tøybleier i barnehagen. Noen barnehager setter seg på bakbeina og påstår det er både mye jobb (se Ekstraarbeid) og uhygienisk (se Hygiene), men dette er bare dårlige unnskyldninger grunnet uvitenhet og fordommer.
Bambus - Bambus er mye brukt i tøybleier, både på grunn av sine gode egenskaper og fordi det er et veldig miljøvennlig alternativ. Bambus sies å være naturlig antibakterielt, og skal kunne forhindre sopp. Oppsugingsevnen er dessuten svært god.
Bleiebøtte - Noen foretrekker å ha en bøtte til å oppebvare bleiene i. I bøtten kan man enten ha vann, eller rett og slett bare en Pail liner (se eget punkt). Noen bleiebøtter har lokk med karbonfilter for å forhindre luktutvikling.
Borrelås -Brukes ofte som lukning på tøybleier. Borrelåsen kan brettes inn mot en motpart sånn at den ikke hefter seg fast til andre bleier i vask.
Brettebleie/brettis - En brettebleie er gjerne av flanell eller gaz, i størrelse 70x70 eller 90x90. Brettebleien kan brettes i mange ulike varianter, for å tilpasse størrelsen til barnet fra bleiestart til bleieslutt. Festes med snappi eller bleienål, og trenger sperrelag.
C
Cellulosepapir - Biologisk nedbrytbart engangspapir til bruk i tøybleier. Har som jobb å fange opp avføringen, for enklere rengjøring av bleien.
D
E
EC - EC står for Elimination communication og handler om å lese barnets signaler ift tiss/avføring, og tilby det et annet sted å gjøre fra seg på enn seg selv. Barnet holdes over vasken, på potte og toalett.
Ekstraarbeid - En av de argumentene som brukes i mot tøybleier er gjerne at det er så mye arbeid. Det er en påstand som kan diskuteres, for engangsbleiene fører mye jobb med seg de også. En eller to ekstra vask i uken er ikke så merkbart. Med engangsbleier opplever flere lekkasjer, og bleiene kjøper seg ikke verken selv, eller bærer seg selv ut i søplebøtta.
F
Flekker - Det hender at bleiene blir flekkete av avføringen, men siden man helst vil unngå kjemikalier både for bleienes og hudens del bør man fjerne flekker på alternative måter. Oksegallesåpe er ofte brukt, og på våren/sommeren kan man legge bleiene ut i sola for å bleke de. Sistnevnte er svært effektivt og helt gratis.
Fleecepapir - Et litt tykkere og mer tettvevd papir enn Rispapir, som egner seg godt til barn som blir fullammet og/eller har tyntflytende avføring.
Fleece - Det finnes to typer fleece. Mikrofleece og polarfleece. Mikrofleecen er tynn og transporterer fukt bort fra huden. Polarfleece er tykk og brukes som sperrelag fordi den holder på fuktigheten. Se Sperrelag og Innlegg.
Formsydd bleie - Denne kommer i alle former og fasonger, felles for dem alle er at den trenger ekstra sperrelag for å holde tett.
G
Gøy - Tøybleier er faktisk skikkelig gøy! Det er lett å bli bitt av basillen, og det blir kanskje ikke så Økonomisk (se eget punkt) som man kanskje først hadde tenkt.
H
Hamp - Se Innlegg
Hygiene - Tøybleier er like hygienisk som engangsbleier, selv om myten skal ha det til å være langt i fra sannheten. Bakteriene drepes når man vasker på 60 grader, utover det gjelder vanlig håndhygiene for de som skifter bleiene.
I
Innlegg - Dette brukes som en absorberende kjerne i bleien. Innleggene kan ha forskjellige egenskaper, men felles for alle er at de holder på mer eller mindre væske. Et innlegg med overflate av mikrofleece eller mikrofiber vil transportere fukten raskt bort fra huden. Bambus og hamp kan absorbere store mengder, og holde godt på det.
J
K
Kald skylling - Før hovedvasken er det lurt med en kald skylling, særlig hvis bleiene har ligget noen dager i posen/bøtta før vask. Noen foretrekker en skylling etter hovedvasken også, først og fremst for å sikre at alle såperester er fjernet.
Kult! - Tøybleier er kult, og det finnes noe for enhver smak både når det kommer til farger og mønstre. Man kan matche bleier med barnets antrekk, og virkelig gjøre en hobby ut av det hele.
L
Lanolin: Ull inneholder naturlig lanolin, men trenger påfyll etter noen vask. Lanolinens egenskaper gjør at ulla er selvrensende, og at bleiebuksa holder tett selv om bleien under er våt. Man kan også innsette alpakka med lanolin for å oppnå samme effekt, men alpakka er ikke naturlig lanolinholdig så man må gjerne kure litt oftere i starten enn man må med ull.
Lagsydd bleie - En lagsydd bleie er en bleie/firkant sydd i flere lag, som kan brettes sammen til en bleie. Den har gjerne sømmer sånn at man enkelt ser hvor man skal brette for å få riktig fasong. Kan også brukes som innlegg.
Longies - Se Sperrelag.
Lommebleie - En bleie med lomme til å legge innleggene i. Bleien består av sperrelag og et innerstoff. I mellom disse lagene legger man innleggene. Denne bleien er fin fordi man kan tilpasse innleggsmengden etter behov.
Lukt - Det skal ikke lukte vondt av bleiene når de er rene. Hvis det gjør det kan det være behov for en stripping. Se eget punkt.
M
Miljø - Tøybleier er et miljøvennlig alternativ, ingen tvil om det. Men selv innenfor tøybleier så finnes det både mer og mindre miljøvennlige alternativer. Det aller mest miljøvennlige vil være: kjøpe bruk, kortreist, av bambus, 60 graders vask, og tørkes på snor. Det finnes ingen engangsbleie i verden som kan slå det.
Mikrofiber - Se Innlegg.
N
Nattbleie - Det kan være lurt å ha egne bleier til natta. Gjerne ekstra tykke formsydde med sperrelag, siden det er et luftigere alternativ enn en bleie med PUL. Nattbleien skal tross alt være på i noen timer. Nattbleien gir en forholdsvis stor bleiestump, men det gjør ingenting siden barnet ikke er avhengig av bevegelsesfriheten i like stor grad på natten som på dagen. Det er ikke plagsomt/skadelig med stor bleiebak, selv om vi voksne synes det ser sånn ut.
O
One size - Brukes om bleier som kan kneppes inn/ut i lengden for å passe hele bleieperioden.
Oksegallesåpe - Se Flekker.
P
Pail liner: Bleiepose til å bruke i bøtte. Når posen er full kan den puttes inn i maskinen sammen med bleiene.
Prefold - Se Lagsydd.
Potte - Se EC.
PUL - Forkortelse for polyuretanlaminert polyester. Dette brukes som sperrelag utenpå mange tøybleier, og også ammeinnlegg og tøybind.
Q
R
Rispapir - Biologisk nedbrytbart papir som legges i bleien for å fange opp avføring. Kan kastes i do etter bruk, eller vaskes. Har begrenset levetid ved vask, men skal holde 2-3 ganger.
S
Stripping - Noen ganger er det behov for stripping av bleiene. Det betyr at man vasker bleiene på en sånn måte at alt av såperester og lukt forsvinner. Mikrofiber har en tendens til å trenge oftere stripping enn bleier av naturmaterialer, men om problemet er at man har vært for generøs med såpedoseringen i tidligere vask så vil stripping være nødvendig uansett.
Solbleking - Se Flekker.
Shorties - Se Sperrelag
Snappi - En T-formet plastdings med "klør" på hver arm. Brukes til å holde brettebleier lukket.
Sperrelag - Betegnelsen for det laget i bleien som gjør at bleien holder tett. Eksempler på dette er polarfleece, PUL, ull og alpakka. Sperrelaget kan enten være en del av bleien, eller noe man bruker seperat utenpå bleien. Sperrelag kommer med korte eller lange bein (longies og shorties), eller bare som en slags truse.
Såperester - Noen ganger blir det såperester i bleiene etter vask, og disse vil på sikt bidra til lukt, og også lekkasjer. Se Stripping.
T
TB - Forkortelse for tøybleier.
Tøybleier - Bleier laget av tøy. Kommer i alle farger og fasonger, felles for dem alle er at de ikke inneholder kjemikalier og superabsorbenter slik engangsbleier gjør. Tøybleiene vaskes etter bruk, og kan brukes til flere barn i form av arv eller videresalg.
Tøybind - Bind til bruk under menstruasjon, laget på samme prinsipp som tøybleiene. Tøybind finnes både som AIE og med lomme. Sperrelaget på tøybind er som regel PUL, men man kan fint bruke ull/alpakka som er lanolinisert også.
U
Ull - Se Sperrelag.
Ullsåpe - Til sperrelagene av ull/alpakka bør man bruke egnet vaskemiddel. Det finnes også vask og lanolin i ett, f. eks Ewe need it. Se Lanolin.
V
Vaskeklut - Når man skal på tur kan man væte vaskeklutene godt før man legger dem i en tett pose, og så har man hjemmelagede "våtservietter" helt fri for skadelige stoffer.
Vaskenøtter - Vaskenøtter er nøtter som brukes til vask av bleier og klær. Inneholder bare naturlige stoffer. Et økonomisk og miljøvennlig alternativ, og man slipper være redd for såperester i bleiene eller klærne.
Vaskemiddel - Det anbefales å bruke flytende, parfymefritt vaskemiddel til vask av tøybleiene. Pulver sliter mer på fibrene fordi det inneholder zeolitter, og kan på sikt gjøre slik at sperrelaget i bleiene ikke holder tett. Man får også lettere skylt ut såperester med flytende vaskemiddel, enn med pulver. Det finnes imidlertid egnet pulver, f.eks Crunchy clean og Potio. Skyllemiddel er ikke nødvendig.
Våtpose - Luft og lukttett pose til oppbevaring av skitne bleier og/eller vått tøy. Kommer i mange forskjellige størrelser.
W
Wetbag - Se Våtpose.
X
Y
Z
Æ
Ø
Økonomi - Tøybleier kan være et økonomisk gunstig alternativ til engangsbleier. Prisene på engangsbleiene ligger så lavt at det er vanskelig for tøybleiene å konkurrere, men dess flere barn bleiene brukes på, dess mer sparer man. Dersom man velger f. eks Brettebleier og hjemmestrikka bukser som bleieløsning vil man komme ut av det svært heldig, og for en langt billigere penge enn om man velger engangsbleier. De aller fleste som bruker tøybleier til sine barn bruker dog andre argumenter enn økonomi, for å forklare sitt valg.
Å
tirsdag 11. januar 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Blog Design by Gisele Jaquenod
Veldig bra! :)
SvarSlettMed Miljø og Avfall også, så blir det perfekt! ;)
Lurer bare på hvordan Stripping fungerer jeg? :-)
SvarSlettHei Anonym, du finner beskrivelse av hvordan strippe bleier her: http://bleiestumpen.blogspot.com/2010/08/lukter-tybleiene.html :-)
SvarSlett