torsdag 13. januar 2011

Tøybleier mer lekkasjesikkert?

Da jeg ble mamma for første gang, i 2003, var tøybleier noe jeg bare hørte fortellinger om fra da min generasjon var små. Jeg kjente ingen som brukte tøybleier på sine barn, og hadde aldri sett en moderne tøybleier. Vi brukte derfor engangsbleier på jenta hele bleieperioden, og jeg tror aldri jeg har opplevd så mange lekkasjer på så kort tid, noen gang etter det. Selv ikke i oppstartsfasen mens vi prøvde finne frem til riktig innleggsmengde i tøybleiene, lakk de så mye.

Jeg husker særlig en gang lekkasjen kom på verst tenkelig tidspunkt. Vi skulle en snartur bort til senteret her, bare innom en butikk for å raske med meg ett eller annet. Hadde ikke med ekstra skift eller noe, det var jo ikke behov for det når vi skulle rett hjem igjen. Men plutselig spredte deg seg en velkjent stank, og jeg skjønte at det var store greier på gang. Ganske raskt etterpå ble jenta skikkelig sur, og jeg satte kursen opp til stellerommet. Ekstra bleier hadde jeg heldigvis liggende fast under vogna. Jeg skulle til å løfte ungen over på stellematta, da jeg kjente at hun var våt og klissete på ryggen. Flippet henne kjapt over og så at hele bodyen var fylt opp til nakken, og gjennomtrukket, med tyntflytende avføring. Nevnte jeg at vi ikke hadde med ekstra skift?? Ikke hadde jeg med vaskeklut eller noe annet heller, så det endte med at jeg måtte bade henne i vasken på stellerommet, med tørkepapir som smuldret i stykker mellom fingrene på meg som vaskeklut. Hun måtte tørkes med tørkepapir også. Temmelig håpløst! Ikke bare var ungen dynket i bæsj, det hadde selvfølgelig kommet på underlaget hun lå på i vogna også. Great! Dette var på vinteren, så det var ikke som at jeg kunne pakke henne inn i et teppe og sette kursen hjemover, og ikke kunne jeg ta på henne klærne hun kom i heller. Løsningen ble å legge papir over underlaget i vogna, pakke en nesten naken unge inn i teppet (som hun heldigvis hadde OVER seg tidligere, så det hadde berget for eksplosjonen), og trille bort til Lindex for å kjøpe nye klær hun kunne ha på seg så vi fikk dratt hjem.

Episoden med bæsj opp til nakken er langt i fra den eneste jeg har erfart med engangsbleier, men det var definitivt den gangen det passet aller dårligst. Stort sett skjedde det hjemme, og da var ikke krisen like stor, selv om det uten tvil var både irriterende og ekkelt at bleiene holdt så dårlig på avføringen.

Da vi begynte med tøybleier til nummer 2 opplevde vi aldri den type lekkasjer. Jeg skal ikke påstå at bleiene alltid har holdt tett, men det som har lekket ut har i 100% av tilfellene vært tiss, og da grunnet enten for lite innlegg eller at det har gått for lenge i mellom bleieskiftene. Avføringen har heldigvis alltid holdt seg der den skal holde seg (i all den tid ungen ikke går på do, i allefall). Med lillebror har vi vært så rutinert på dette med innleggsmengde at jeg nok kan telle på en hånd antall ganger bodyen på utsiden har blitt fuktig av tiss. Selv ikke da han var nyfødt og bæsjet eksplosjoner var det noe som lakk ut. Jeg er helt sikker på at dette handler om at tøybleier har både bedre passform og bedre elastikk rundt lårene og bak i ryggen.

På dagtid i ukedagene er jeg dagmamma for ei jente som er like gammel som lillebror. Hun bruker engangsbleier, så det er ikke fritt for at jeg sammenligner både lekkasjer, lukt, arbeidsmengde og passform. Det jeg legger merke til, i tillegg til at dagbarnet er kronisk sår (til tider blødende, åpne sår!), er at hun minst én gang om dagen må i dusjen grunnet bæsjelekkasjer. Så sent som for en time siden måtte alt, inkludert håret hennes, vaskes. I dag var det ekstra ille, som regel greier jeg berge håret når den utbæsja bodyen skal av. I løpet av tiden hun har vært her så har hun brukt forskjellige (engangs)bleietyper og størrelser, men det ser ikke ut til å spille noen rolle. Hun har ganske tynne lår, så jeg antar noe av problemet ligger der. For henne hadde f. eks Charlie Banana vært perfekte bleier, for der kan lårstrikkene justeres inn eller ut etter behov.

Jeg skal ikke påstå at det er sånn for alle, men min erfaring er at det blir mye oftere lekkasje med engangsbleier enn med tøybleier. Sånn sett har jeg også erfart at man slett ikke slipper unna noe særlig mer klesvask om man bruker engangsbleier på ungen sin heller, for med så ofte lekkasjer så fylles skittentøyskurva raskt opp.

Hva har du erfart lekker oftest? Engangsbleier eller tøybleier?

3 kommentarer:

 1. Vi bruker engangsbleier, men har faktisk aldri hatt noe problemer med de. (Libero) ja, det har lekket tiss og når han var nyfødt hendte det at han hadde bæsj opp til håret. Men nå kan jeg ikke huske sist det lakk bæsj.

  Men klart, jeg vet om mange som har et mye større problem enn det vi har hatt med engangsbleier.

  Tøybleier blir nok vurdert til nestemann uansett, mest fordi jeg syns det er så mange fine...:) (overflaadisk? neida:P )

  SvarSlett
 2. Tøybleier fungerer desidert best her! Brukte papirbleier på storebror - bæsjen havnet omtrent alltid ut av bleia. Ikke skjedd med tøybleier:)

  SvarSlett
 3. Jeg er så glad for at det finnes slike som deg, som er en viktig informasjonskilde og som har så stor påvirkningskraft! Du viser at det går an, du viser at det er gøy, og du viser at det er utrolig mange grunner til å bruke tøybleier! Barn har jeg ikke, men blant annet på grunn av deg, så vurderer jeg sterkt tøybleier den gang i fremtiden når det blir aktuelt :) DET hadde jeg lyst å si til deg i dag! :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker