mandag 2. mai 2011

Tøybleiebarnehage på nyhetene

For en stund siden skrev jeg om Et eksempel til etterfølgelse, og i går kunne vi se denne barnehagen på TV2 nyhetene. Superbra å få frem sånne ting i media, men må si jeg ble både irritert og lattermild på en gang over enkelte ting reporteren sa. På bakgrunn av det ønsker jeg å skrive litt om en av (de mange) mytene om tøybleier. Det er ikke til å legge skjul på at det finnes en del av dem, og det reporteren valgte avslutte med, om at "barna slutter tidligere som følge av de mindre behagelige tøybleiene" blir bare riv ruskende galt. Jeg skjønner forsåvidt hva hun mener, men er veldig uenig i formuleringen.

Tøybleier kjennes fuktigere enn engangsbleier, men dette oppleves neppe som ubehagelig. Jeg kan bare svare på egne vegne, og velger lett tøy fremfor plast/engangs. Man kjenner at det er fuktig, men det kjennes ikke ubehagelig ut. Personlig synes jeg engangsbind kjennes veldig klamt og ekkelt ut, og selv om tøy kjennes fuktig ut så er det aldri verken klamt eller ekkelt. Det er veldig mange av de samme tingene i engangsbleier og engangsbind, så vi må bare gå ut i fra at det kjennes noenlunde likt ut, bortsett fra det faktum at bind bare dekker en liten del av huden, mens bleiene dekker hele underlivet.

Det er sant at veldig mange tøybleiebarn slutter tidligere med bleier når de bruker tøybleier, enn de som bruker engangsbleier. Jeg tror absolutt ikke dette handler om at tøybleiene er ubehagelige, men heller det faktum at de i større grad merker at de gjør fra seg. For å være ærlig synes jeg det bare er en fordel, fordi det for meg ikke er et mål at mine unger skal kunne gå rundt i sitt eget tiss i timesvis og synes det kjennes deilig ut. Foreldre som bruker tøybleier på barna sine er nok også i større grad opptatt av antall timer bleien skal sitte på, fordi man selv har et ansvar for hvor mye innlegg/absorbering man skal fylle bleien med. Dette fremmer nok hyppigere bleieskift, og man greier kanskje kartlegge barnets tisse/avføringsmønster i større grad. Dette var i allefall ingenting jeg tenkte nevneverdig over da jeg brukte engangsbleier på min førstefødte, men da vi gikk over til tøybleier ble vi langt mer bevisst det. Naturlig nok. Man slipper forholde seg til det med engangsbleier, det absorberende fyllet er allerede i. Da er det kanskje også enklere å vite akkurat når man kan vente at barnet skal gjøre fra seg, og etterhvert sette det i sammenheng med toalettbesøk. Men ubehagelig? Det tviler jeg på. Tvert i mot virker mange barn å foretrekke tøybleier fremfor engangs, når de har erfaring med begge deler. Barn som har begynt å utvikle språk og som kan si i fra, ber gjerne om tøybleiene istedenfor. Dette er min erfaring med bekjente jeg har, som bruker eller har brukt tøybleier på sine barn. Barna får nok helt sikkert en tørrere opplevelse med engangsbleiene, men disse er proppet med diverse for å sørge for en knusktørr overflate, og da sier det seg nesten selv at barnet i snitt bruker lengre tid på å bli tørr. Det er jo "tørt" allerede, selv med bleie på!

Man kan si mye om tøybleier, men mindre ubehagelig er de definitivt ikke. Og til foreldre som vurderer å gå over til tøybleier, men som lar seg skremme av lignende myter, så kan jeg bare anbefale å prøve tøy selv først. Da får man et greit sammenligningsgrunnlag, og kan kanskje ta enklere valg som følge av det. Både truseinnlegg og bind er å få kjøpt i tøy (anbefaler bl.a disse), og man kjenner veldig raskt at forskjellen mellom tøy og engangs er enormt stor! Jeg har selv vært veldig skeptisk til å bruke tøy på meg selv, men etter noen år kom jeg meg over kneika, og nå angrer jeg på at jeg ikke fant ut av dette før. Det gjør meg også ekstra glad for at jeg bruker/har brukt tøybleier på ungene mine, når jeg kjenner hvor behagelig det kjennes mot huden. :-)


Hvilke andre myter har du hørt om tøybleier?

2 kommentarer:

  1. Den kommentaren bet jeg meg også merke i. Ikke rart noen er skeptiske til tøybleier om de blir fortalt at de er ubehagelige for barna!

    SvarSlett
  2. Hei så bloggen din i går å leste igjennom endel innlegg for å lære mer om tøybleier.Har også tenkt til å skifte til tøybind men må få litt penger til overs siden jeg skal kjøpe endel:) Mitt første møte med tøybleier var på 90 tallet.Jeg og min mor og noen venner var på Liertoppen kjøpesenter(siden de hadde verdens størte lekebutikk) så vi kjørte i en halvtime og når vi gikk å kikket litt i butikkene så jeg en liten hvit tøybleie i en butikk.Jeg syntes den var så søt og spurte mamma om jeg kunne få den siden det var en utstilling/prøve. Mor spurte men fikk desverre til svar. Hehe.Jeg hadde baby born så jeg ville ikke ha slike stygge plastikk bleier på min dukke.Hvis tøybleier er noe for meg når jeg får min første bebi så tenker jeg litt vanskligheter med både mat og bleier i barnehagen.Jeg selv er vegetarianer og det er jo ekstremt vanskelig for ikke veggiser å lage mat(mener de selv) så jeg kan se kommer til å bli et problem og det med bleier.Men jeg har funnet løsningen (tror jeg da) på problemet.Jeg kan jo bare spørre først og så hvis jeg får nei så sier jeg bare at barnet har eksem og ikke tåler de tette plastbleiene;) Og når det kommer til maten så kan jeg bare si at det er et livsvalg og at ungen ikke kan prossesere kjøtt. Noe jeg selv ikke klarer så da er den i boks.Man må av og til lyve for å få det gjort så enklest så mulig og når de sier javel da så kan man gjøre det så enkelt så mulig for tantene. Myter er for å avlives og det straxens.Hilsen en som vil bli mamma

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker